Fundacja EOS
Start partnerzy Grażyna Gruba - Jankowska
Grażyna Gruba - Jankowska

Absolwentka psychologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, Studium Treningu i Warsztatu Umiejętności Psychospołecznych, Zarządzania Projektami Społecznymi - studia podyplomowe, Doradztwa Zawodowego - studia podyplomowe.

Kariera zawodowa: praca jako psycholog w Miejskim Centrum Profilaktyki w Świdniku, Konsultant Regionalny Programu Integracji Społecznej Banku Światowego i Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, w ramach którego współpracowała z 11 gminami woj. lubelskiego w zakresie wdrażania programu, aktywizowania środowisk lokalnych, tworzenia programów zapobiegania wykluczeniu społecznemu, partycypacyjnego przygotowania Gminnych Strategii Rozwiązywania Problemów Społecznych. Współpracuje jako trener i doradca zawodowy z instytucjami samorządowymi i organizacjami pozarządowymi. Prowadzi szkolenia i warsztaty z następujących tematów: trening kompetencji społecznych, doradztwo zawodowe indywidualne i grupowe, aktywizacja zawodowa i społeczna osób wykluczonych społecznie, reorientacja rolników, marketing społeczny, komunikacja interpersonalna, warsztat samopoznania, tworzenie i zarządzanie podmiotami ekonomii społecznej, aktywizacja społeczności lokalnych, współpraca lokalna, tworzenie społecznych programów strategicznych, tworzenie partnerstwa trójsektorowego. Praca na stanowisku doradcy ds. reorientacji rolników oraz doradcy ds. aktywizacji społecznej i gospodarczej, specjalisty ds. gospodarstwa wiejskiego i agroturystyki w Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli(Doradztwo, pomoc przygotowaniu wniosków i planów przedsięwzięć /Fundusze Przedakcesyjne i Fundusze Strukturalne/, wsparcie w budowaniu organizacji pozarządowych na wsi, organizacja i przeprowadzenie ponad stu szkoleń) .

Współpraca z organizacjami w zakresie ekonomii społecznej, w tym:

• Koordynator praktyk w Projekcie ”Budujemy Nowy Lisków” EQUEL, EDS Fundacja Nowy Staw w Nasutowie; (Doradztwo zawodowe, organizacja praktyk, konsultacje psychologiczne) .
  • Praca w projektach z ekonomii społecznej jako specjalista i trener(setki godzin szkoleniowych).

Praca jako trener edukacji finansowej osób w najtrudniejszej sytuacji życiowej (program współfinansowany ze środków NBP „Zaplanuj swoją przyszłość”- Fundacja Wspomagania Wsi). Prowadzenie zajęć ze studentami na Sekcji Psychologii i Socjologii - Katolicki Uniwersytet Lubelski w Lublinie w trakcie studiów doktoranckich w zakresie Sekcji Psychologii.

Blisko 10- letnia praca w Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli w działach aktywizacji społecznej i zawodowej mieszkańców obszarów wiejskich pozwoliła na zebranie wielu doświadczeń z zakresu współpracy, w znacznej mierze, z kobietami wiejskimi. Przeprowadzenie dziesiątków szkoleń ze sfery przedsiębiorczości, setki kontaktów z beneficjentami, doradztwo społeczne i obywatelskie, doradztwo w zakresie podstawowej przedsiębiorczości, pomoc w przygotowaniu projektów przedsięwzięć ekonomicznych, przygotowania wniosków o zewnętrzne finansowanie i biznes- planów, pomoc w skutecznym pozyskiwaniu środków z PROW na przedsięwzięcia agroturystyczne i drobną przedsiębiorczość, pomoc rolnikom w kreowaniu dodatkowych źródeł dochodu, promocja wiejskiej przedsiębiorczości oraz współpraca z organizacjami w zakresie ekonomii społecznej kobiet(EQUAL) to podstawowe sfery aktywności zawodowej ostatnich dziesięcioleci.

Zainteresowania: ebenistka (Intarsja – rzemiosło artystyczne). Udział w dwóch ogólnopolskich wystawach zbiorowych  w Golubiu-Dobrzyniu (2004 i 2005), indywidualna wystawa w Lublinie (2003), udział w Międzynarodowych Targach Konserwacji Zabytków i Renowacji Miast w Toruniu ”Conservatio’98”. Wędrówki górskie. Fascynacja wsią.

Notice: Undefined variable: lineon in /home/KONTA/WWW/CLASSIC/f/fundacjaeos/_public_html/eos/templates/greentea/html/mod_footer/default.php on line 1
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dostępnym na licencji GNU GPL.
Joomla themes